Domotica

Thuis, op kantoor, op de werkvloer. Er is niets zo gemakkelijk: dat u vanop een afstand al uw toestellen, verlichting- en verwarmingselementen enzoverder kunt besturen. Het klinkt op het eerste zicht misschien wat futuristisch, een beetje vergezocht zelfs. Is het wel mogelijk? Jawel hoor, dankzij domotica of huisautomatisering. Wat is dit precies? Wel dit houdt in dat bepaalde sensoren instaan voor de besturing van actuatoren met een computer of afstandsbediening als controller. Ook u kunt vandaag nog overgaan op domotica bij u thuis!

Domotica: Enkele domotica toepassingen op een rijtje

Domotica wordt vandaag de dag vaker en vaker toegepast en krijgt een echt trendy karakter. Het wordt dan ook vooral toegepast in de keuken en badkamer, waar het bijdraagt tot uw veiligheid, gebruiksgemak en comfort. Zo kunt u bijvoorbeeld uw oven of koffiezetapparaat voorprogrammeren, zodat u niet meer ter plaatse hoeft te komen om allerlei knoppen in te drukken. U kunt ervoor zorgen dat de thermostatische mengkraan van uw bad of douche perfect ingesteld staat of dat uw sauna al heerlijk opgewarmd is tot de gewenste temperatuur na een drukke en lange werkdag. Ook uw sanitair is in veilige handen met domotica. Waterkranen die openen in nabijheid van handen en weer sluiten bij het wegtrekken ervan: heel hygiënisch, waterbesparend en uiterst comfortabel!

Of wat had u gedacht van een automatische regeling van uw chauffages? Het kan allemaal dankzij temperatuursensors die uw verwarming en airconditioning bedienen in elk van uw ruimtes. Naargelang de dag verstrijkt, bepaalt u op voorhand waar en wanneer uw verwarming dient te werken. Ook naderingsschakelaars zijn mogelijk. Voelen zij de aanwezigheid van gasten, gezinsleden of huisdieren? Dan zorgen zij voor een automatische werking van uw chauffages.

Ook wat betreft uw verlichting is domotica uiterst handig. Zo zullen sensoren uw verlichting automatisch doen aanspringen wanneer een persoon in de buurt komt en ze weer doven als deze het vertrek verlaat. Er bestaan ook elektronische dimmers die de sterkte van uw verlichtingselementen aanpassen naargelang de behoefte. Verlaat u het huis? Dan gaan alle lichten automatisch uit. Gaat u slapen? Dan kunt u met één enkele schakelaar de gehele verlichting doven. Bovendien kunt u ook genieten van een bepaalde sfeer in huis! Wat had u gedacht van een portie romantiek? Weinig licht en romantische muziek is wat u wordt aangereikt. Wenst u een namiddagje te lezen? Dan krijgt u veel licht op uw leesplek en rustige muziek op de achtergrond.

Uw ramen laten zich ook graag bedienen. Elk raam individueel, enkele ramen tezamen of alle ramen tegelijkertijd. U beslist geheel zelf waar en wanneer u ze wenst te openen en te sluiten. Een tijdslimiet instellen? Geen probleem. Een melder voor CO2? Geen probleem. Bovendien zijn uw ramen ook bedienbaar volgens temperatuur.

Ook uw audioapparatuur kunt u volledig door domotica laten bedienen. Wat dacht u bijvoorbeeld van geluidsboxen die op gepaste tijdstippen aanspringen waarop uw radio, telefoon, televisie en computer is aangesloten? Zo kunt u ervoor zorgen dat er slechts één enkel stel uitstekende geluidsboxen dient in te werken in uw ruimte, dewelke kunnen gebruikt worden voor alle audio toepassingen.

En last but not least: domotica gaat gepaard met een efficiënt energieverbruik! Dankzij een juiste tijdsinstelling zorgt u ervoor dat bepaalde apparaten slechts op bepaalde tijdstippen functioneren. Uw wasmachine alleen ’s nachts laten werken op energiezuinige stand? Uw koffiezet ’s morgens vroeg opstarten wanneer u de keuken binnenwandelt? Dat en nog veel meer maakt domotica mogelijk. Het ultieme comfort gegarandeerd!